След месеци на мистериозно изграждане, светът най-накрая зърна така рекламирания робот Optimus

...
След месеци на мистериозно изграждане, светът най-накрая зърна така рекламирания робот Optimus
Коментари Харесай

Роботът Optimus на Tesla ще промени света – но не и начина, по който си мислите

След месеци на мистериозно създаване, светът най-сетне зърна по този начин рекламирания робот Optimus на Tesla . Илон Мъск с горделивост показа първообраз на работещия с изкуствен интелект Optimus Bot, който излезе на сцената и помаха на възторжена навалица по време на събитието на компанията за Деня на изкуствения разсъдък.
Прочетете още
След това видео демонстрира по какъв начин извършва задания като поливане на растения, преместване на кутии и покачване на железни пръти в калифорнийския цех на Tesla. Мъск сподели, че производителят на коли ще бъде подготвен да одобри поръчки за тези машини след три до пет години и че проектът е те да бъдат на цена от $20 000 (£18 000).

Никога умишлено не доста рекламиран, магнатът настоя, че Tesla скоро ще въведе роботи в всекидневието ни и че Optimus може да генерира повече пари за Tesla, в сравнение с нейните електрически коли.

Засега тези роботи са проектирани да работят във заводи и да поемат елементарни задания, изпълнявани сега от човешки служащи. И въпреки всичко Мъск насърчи публиката да мисли необятно за техния богат капацитет.

„ Все още има доста работа за рационализиране на Optimus и доказване “, сподели Мъск. „ Мисля, че Optimus ще бъде необикновен след пет или 10 години, като умопомрачителен. “

Ето за какво това изказване може да не е толкоз необичайно, колкото звучи...
Доказан опит в недоказани области
Едно нещо, което Мъск има за себе си, е способността да извърши няколко от проектите си за лунна фотография. Tesla потвърди, че скептиците бъркат неведнъж през годините, от създаването на функционираща, мечтана електрическа кола, Model S, до увеличение на производството на своя по-достъпен Model 3.

Мъск също по този начин понижи цената на галактическите полети, като показа ракети за многократна приложимост посредством другата си компания, SpaceX, различен план, който първоначално провокира обилни подозрения.

Всъщност той сподели, че Optimus е основан със същата философия зад колите на Tesla, която е да се проектира с мисъл за индустриалната линия, с цел да се създават огромни размери и ниски разноски.

Въпреки че хуманоидните роботи не са нищо ново, като производителите на коли Toyota и Honda пускаха свои лични версии през годините, никой не е ориентиран към всеобщия пазар като този на Tesla.

 

Силата да мислиш огромно

Най-важното разобличаване тук не беше самият Optimus Bot, а фактът, че толкоз доста хора в този момент са разчувствани от предпоставката за изцяло работещ робот сателит, който може да поеме елементарни ежедневни задания на налична цена.

 

Освен генерирането на безвъзмездна гласност, един от най-големите гении на Мъск е способността да въодушевява другите. Той не скриваше обстоятелството, че демонстрацията беше ориентирана към привличане на инженери с AI опит да работят в Tesla, вместо да показва изцяло работещ робот.

„ Интересът към построяването на такива системи е добре пристигнал, тъй като присъединяване на Tesla и Elon Musk в казуса притегля внимание, гений и запаси към казуса, задвижвайки маховика на напредъка “, пише професорът по изкуствен интелект в Университета на Торонто Анимеш Гарг.

„ Това изпитание би трябвало да бъде похвалено с внимателен оптимизъм от общността, защото компасът сочи в вярната посока и Илон носи със себе си масата инженери на Tesla, до момента в който се разхождаме из джунглата на AI/Robotics “, добави той.
Ще бъде ли Optimus бъдещето – и това има ли значение?
Няколко конкурентни производители на коли, като Hyundai и Ford, също към този момент работят по свои лични хуманоидни роботи, първият посредством придобиването на компанията за роботика Boston Dynamics, а вторият посредством партньорството си с Agility Robotics. Това несъмнено е препълнено поле.

Честно казано, Optimus сега изостава от някои от технологиите за роботи, идващи от места като Япония, където откриватели от университета в Киото наскоро показаха женски хуманоиден бот, който може да се смее реалистично.

Първоначалните реакции на специалистите по роботика бяха сериозни. Изследователят Филип Пиекневски написа в Туитър, че събитието не е нищо повече от „ куца роботизирана проява “, в която Тесла се хвали, че е решил това, което другите в региона към този момент са решили преди години. Експертът по роботика Синтия Йеунг добави : „ Нищо от това не е авангардно... Отидете на някои конференции по роботика @Tesla. “

Оуен Никълсън, основен изпълнителен шеф на Slamcore, която е профилирана в пространствената просветеност за роботи, споделя за няколко подозрения по отношение на осъществимостта на новия Optimus Bot преди събитието на Tesla. „ Може ли да се оправи с доста хора, движещи се към него? Може ли да върви обратно, както и напред? Какво ще кажете за стая, в която в никакъв случай не е бил? Ще успее ли роботът да разбере къде се намира и сполучливо да заобиколи нови трудности – или просто ще спре? “

Както при всяка нова технология, това, което постоянно има значение, не е дали дадена концепция е най-модерна, а по-скоро дали може да бъде показана като всеобщо предложение, което има стопански смисъл.

В това отношение Денис Хонг, шеф на лабораторията по роботика и механизми на UCLA, написа в Туитър, че Tesla може просто да има каквото е належащо. „ Бих споделил, че това е тяхната добра първа стъпка към нещо огромно – в случай че Tesla в действителност се ангажира да вложи своите запаси, време и старания в това в дълготраен проект “, сподели той. „ Те имат страхотни инженери и с новоназначените гении съм още по-развълнуван да видя какво ще могат да реализират по-късно. “

Дали роботът Optimus в миналото ще види бял свят, несъмнено, ще зависи от дилемите, които може да извършва и какъв брой коства. Въпреки това, неговата най-важна роля може да се окаже да работи като гръмоотвод за възобновен интерес към роботите по целия свят.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР